wtorek, 1 lipca 2014

Pieczone skrzydełka na smażonym ryżu

Pyszne i proste danie na obiadek. Skrzydełka doprawiłam słodka papryką, majerankiem i marynatą teriyaki i upiekłam w piekarniku. Gotowe skrzydełka podałam ze smażonym ryżem z papryką. Pycha:)

składniki:


8-10 skrzydełek kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
2 woreczki ryżu u mnie paraboliczny
słodka papryka
majeranek
marynata teriyaki
olej

Skrzydełka umyć i osuszyć. Oprószyć dokładnie słodką papryką i majerankiem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić niewielką ilością marynaty teriyaki (ok 3 łyżki) oraz olejem. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika i piec ok 1 godzinki na 190 C, pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę aby skrzydełka się lepiej przyrumieniły. Ryż ugotować. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię i zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę. Chwilę smażyć a następnie dodać ryż. Wszystko razem chwilę smażyć, dodać ok 3 łyżek marynaty teriyaki. Wymieszać i podawać z pieczonymi skrzydełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz