piątek, 25 lipca 2014

Kwiaty cukinii nadziewane mięsem mielonym

Bardzo lubię cukinię jednak kwiatów cukinii jeszcze nie jadłam . W tym roku cukinii u mnie sporo więc postanowiłam nadrobić te zaległości. 

składniki:

14 kwiatów cukinii
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 małe jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól ziołowa Kamis do smaku

ciasto
150 ml mleka
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia

Mięso mielone wymieszać z jajkiem i posiekanym szczypiorkiem, doprawić do smaku solą ziołową. Z mięsa uformować małe kulki tak aby zmieściły sie do kwiatów. Z kwiatów cukinii usunąć pręciki. Następnie do każdego kwiatu włożyć kuleczkę mięsa. Przygotować tempurę, dokładnie wymieszać mleko z jajkiem, mąką i szczyptą soli. W gotowym cieście zanurzać nadziane kwiaty cukinii i smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja akurat wykopałam swoje pierwsze ziemniaczki więc zrobiłam fryteczki.



Cukinia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz