wtorek, 15 lipca 2014

Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini

Było clafoutis z truskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej.



składniki:

2 jajka
100 g masła
1,5 łyżki kakao
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 czereśni

Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczone masło, mąkę, kakao oraz mleko. Gotowym ciastem zalać owoce w foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać.




1 komentarz: