wtorek, 15 lipca 2014

Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini

Było clafoutis z truskawkami a tym razem z typowym dodatkiem czereśni. Nieco w innej formie bo w małej wersji kakaowej jednak tak samo pysznej.

składniki:

2 jajka
100 g margaryny lub masła
1,5 łyżki kakao
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 czereśni

Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę, kakao oraz mleko. Gotowym ciastem zalać owoce w foremkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i podawać.


1 komentarz:

  1. Wspaniałe, ale bym zjadła.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń