sobota, 25 marca 2017

Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym zapiekany w cieście francuskim

Kolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinką i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy.

składniki:

2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
1 opakowanie ciasta francuskiego (300g)
1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki
ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur

sól,pieprz
jajko do posmarowania
czarny sezam do posypania

sałatka

3 spore garście rukoli
2 pomarańcze
olej słonecznikowy

Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zaplatać na piersi tak jak warkocz. Zawinięte w ciasto piersi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg.
Rukolę przełożyć do miski. Skropić delikatnie olejem. Pomarańcze obrać. Nad miską z rukolą wykrawać cząstki z pomarańczy aby sok skapywał na rukolę. Rukolę wymieszać z cząstkami pomarańczy. Gotowa sałatkę podać w towarzystwie upieczonego kurczaka.

Polecam też:
Kurczaka nadziewanego pieczarkami
Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną





1 komentarz: