niedziela, 20 grudnia 2015

Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną

Kolejna wersja pysznego kurczaczka zapiekanego w cieście francuskim, na blogu jest już wersja z pieczarkami. Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy.

składniki:

2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
100 g serka camembert
1-2 garście suszonej żurawiny
sól prowansalska
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
białko do posmarowania

Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zpiekać ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. Podawać z surówką.

2 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł, muszę kiedyś wypróbować do niedzielnego albo świątecznego obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos innego musimy wyprobowac

    OdpowiedzUsuń