środa, 16 grudnia 2015

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki w wersji postnej w sam raz na wigilijny stół ale nie tylko, w końcu przecież nie tylko w Wigilię jemy potrawy bezmięsne. Makaron łazanki, pyszna domowa kiszona kapustka i pachnące suszone grzybki razem tworzą bardzo sycące danie.

składniki:

50 g suszonych grzybów, u mnie duże kapelusze prawdziwków i podgrzybków
600 g kiszonej kapusty

1 duża cebula
woda ok 2 szklanek
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sól
majeranek
olej rzepakowy

250 g makaronu łazanki

Grzyby namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie, u mnie moczą się zazwyczaj przez noc. Wodę w której moczyły się grzyby odlać ( można ją wykorzystać np. do bigosu), grzyby zalać drugą wodą i ugotować. Grzybki osączyć a wodę w której się gotowały zachować bo będzie potrzebna. Wystudzone ugotowane grzybki pokroić na małe kawałki.
Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to przepłukać ze dwa razy. Następnie przepłukaną kapustę pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i podrumienić cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiszoną kapustę. Chwilę razem smażyć. Potem wlać wodę oraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy). Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut. Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Jeśli woda za szybko odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Do gotowej kapusty z grzybami dodać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz