czwartek, 10 grudnia 2015

Kotlet drobiowy pod pierzynką

Zwykły kotlet drobiowy a dla urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka. W ten sam sposób można przygotować kotleta schabowego.

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
250 g pieczarek
sól ziołowa
oregano
1 cebula
olej do smażenia
1-2 jajka
bułka tarta

ser żółty do posypania

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć aż pieczarki opdarują wodę, do smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści.



2 komentarze:

  1. bardzo lubie tą wersję choć kaloryczna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam raz na jakiś czas można sobie pozwolić :)

      Usuń