poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kapusta z grochem

Kapustę z grochem bardzo lubię choć przyznam szczerze, że dawno nie jadłam. Dlatego też postanowiłam ugotować a przy okazji podzielić się przepisem. Kapustka wyszła przepyszna. Ja lubię z takim rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie robię żadnej zasmażki.

składniki:

1,2 kg kiszonej kapusty
ok 600 g grochu połówek
woda
4 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
sól

Kiszoną kapustę przepłukać we wodzie, jak bardzo kwaśna to dwa razy. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać odrobinę soli, listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę go zostać. Groch zalać wodą  i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki, ma konsystencję takiej luźnej papki. Jeśli ktoś lub całe ziarna to musi groch ugotować al'dente i odlać nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać jedną posiekana cebulę zrumienioną na maśle lub oleju. Kapusta powinna mieć konsystencję takiej gęstej papki i lekko nabierać się na łyżkę. Jeśli jest zbyt gęsta i sucha dolać nieco przegotowanej wody i ponownie wymieszać.


2 komentarze:

  1. To nie może być dobre, wypłukana kapusta i rozgotowany groch. Kapusta musi być kwaśna i uwielbia tłuszcz. Groch i fasola muszą mieć jako dodatek jakąś wędzonkę cebulę, majeranek, pomidory itd. Ten wodny zestaw okraszony liściem jest na 100% jałowy. No ale smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapustę mam własną i zawsze płuczę bo jest za bardzo kwaśna ale jak ktoś lubi bardzo mocny kwas to może nie płukać.Pomidorów do kiszonej kapusty nie dodaje bo wole bez, dodaje ale do świeżej. No a wersja jest jałowa bo jest postna więc wędzonka nie wchodzi w grę. Można zrobić zasmażkę z masła ale ja daje już taki rozgotowany groch więc nie mam potrzeby. Poza tym to jest tylko propozycja i nikt nikogo nie zmusza do jedzenia a także nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić kapustę według własnego smaku i upodobań.

      Usuń