poniedziałek, 21 grudnia 2015

Wigilijna kapusta z grochem

Taka kapusta gości na moim wigilijnym stole. Podobnie jak kapusta z grzybami jest dodatkiem do wigilijnej smażonej ryby a potem do świątecznych mięs. Robię ją z takim już rozpadającym się grochem, który zagęszcza całość i nie dodaję już żadnej zasmażki. Wedle uznania można sobie kapustę doprawić majerankiem, dodać zrumienioną cebulkę, ja tylko okraszam masłem lub olejem lnianym. Jeśli po kolacji wigilijnej zostanie nam nadmiar takiej kapusty to można dodać do niej podsmażony boczek wędzony czy dobrą cienką kiełbasę i podać zamiast bigosu.

składniki:

1,2 kg kiszonej kapusty
ok 600 g grochu połówek
woda
4 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz
masło  lub olej lniany tłoczony na zimno

Kiszoną kapustę jak bardzo kwaśna przepłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe i angielskie ziele. Przykryć i gotować ok 30 minut. Potem odkryć i gotować do miękkości, jeśli płyn za bardzo odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać wodą. Płyn w większości trzeba odparować ale na dnie musi trochę go zostać. Groch zalać wodą  i ugotować wedle uznania. Ja gotuje na taki już rozpadający się i gdzieniegdzie całe połówki, ma konsystencję takiej luźnej papki. Jeśli ktoś lubi całe ziarna to musi groch ugotować al'dente i odlać nadmiar wody. Do ugotowanej kapusty dodać ugotowany groch. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Okrasić masłem lub olejem lnianym. Kapusta powinna mieć konsystencję takiej gęstej papki i lekko nabierać się na łyżkę. Jeśli po wymieszaniu jest zbyt gęsta i sucha dolać nieco przegotowanej wody i ponownie wymieszać.


5 komentarzy:

  1. To nie może być dobre, wypłukana kapusta i rozgotowany groch. Kapusta musi być kwaśna i uwielbia tłuszcz. Groch i fasola muszą mieć jako dodatek jakąś wędzonkę cebulę, majeranek, pomidory itd. Ten wodny zestaw okraszony liściem jest na 100% jałowy. No ale smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapustę mam własną i zawsze płuczę bo jest za bardzo kwaśna ale jak ktoś lubi bardzo mocny kwas to może nie płukać.Pomidorów do kiszonej kapusty nie dodaje bo wole bez, dodaje ale do świeżej. No a wersja jest jałowa bo jest postna więc wędzonka nie wchodzi w grę. Można zrobić zasmażkę z masła ale ja daje już taki rozgotowany groch więc nie mam potrzeby. Poza tym to jest tylko propozycja i nikt nikogo nie zmusza do jedzenia a także nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić kapustę według własnego smaku i upodobań.

      Usuń
    2. To chyba nigdy nie jadłeś Prawdziwej kapuchy z grochem tylko robisz sobie bigos ha..

      Usuń
  2. Lubię Twój przepis, bo żadnych wstawek "wędzonkowych" nie dajesz, weganie lubią takie proste dania :) buziaczki i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ja tylko tak robię prosto szybko ja jeszcze dodaje ziemniaki i jest pyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń