sobota, 26 września 2015

Kurczak nadziewany pieczarkami zapiekany w cieście francuskim

Na blogu jest już łosoś zapiekany w cieście francuskim, jeden ze szpinakiem a drugi z pesto a teraz zapraszam na pierś z kurczaka. Wystarczy mięsko nadziać pieczarkami i owinąć ciastem, zapiec i gotowe. Danie świetnie smakuje i  wspaniale prezentuje się na talerzu.

składniki:

2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
1 cebula
250 g pieczarek
sól,pieprz
2 plastry żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
jajko do posmarowania

Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2cm. Następnie paski ciasta zaplatać na przemian jak warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej. 




3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego typu roladki, ale z pieczarkami chyba najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na jakiej funkcji piec? Góra-dół, czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto francuskie zawsze piękę na funkcji termoobieg

      Usuń