składniki:
2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka, po ok 250 g
1 cebula
250 g pieczarek
sól,pieprz
2 plastry żółtego sera
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
jajko do posmarowania
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć aż odparują wodę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piersi kurczaka naciąć tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem ze wszystkich stron. Na dno każdej kieszonki włożyć złożony na pół plasterek sera a następnie pieczarkowy farsz. Ciasto francuskie rozwinąć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekroić na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nadzianą pierś kurczaka. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2cm. Następnie paski ciasta zaplatać na przemian jak warkocz. Zawinięte piersi posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 30-40 minut aż ciasto dobrze się przyrumieni. Gotowe mięsko podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej.
Uwielbiam wszelkiego typu roladki, ale z pieczarkami chyba najbardziej!
OdpowiedzUsuńNa jakiej funkcji piec? Góra-dół, czy termoobieg?
OdpowiedzUsuńciasto francuskie zawsze piękę na funkcji termoobieg
Usuń