niedziela, 6 września 2015

Kompot śliwkowy w słoikach

Zimą gdy brak nam tych świeżych sezonowych owoców kompocik śliwkowy wypijemy ze smakiem. Wystarczy go rozcieńczyć wodą i mamy kompocik do obiadu. A śliweczki można po prostu zjeść albo użyć do ciasta.

składniki:

ok 3 kg śliwek
cukier ( po 2 łyżki na słoik)
zimna przefiltrowana woda

Śliwki dokładnie umyć i osączyć. Na kompot polecam takie mniej dojrzałe zeby z owoców nie zrobiła papka. Potem wypestkować i ułożyć luźno w słoikach do wysokości szyjki z gwintem. Następnie śliwki zalać wodą aby były całe zakryte. Do każdego słoika wsypać 2 łyżki cukru. Słoiki dobrze zakręcić i przełożyć do garnka wyścielonego ściereczką lub gazetami. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Z tej ilości śliwek wyszło mi 6 słoików o pojemności 650 ml.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz