środa, 9 września 2015

Leniwa drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleka.



składniki:

75 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

oraz
ok 700 g śliwek

Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką. Na końcu dodać szczyptę soli. Nic nie mieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dół. 

Kruszonka: 100 g zimnego masła, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki 
Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozetrzeć w palcach. 



6 komentarzy:

  1. Mmm, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ciasto powinno być luźne i klejące?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczy by w takiej kolejności zrobione ciasto stało godzine do 1,5g.zdecydowanie po takim czasie też będzie super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię z identycznego przepisu. Myślałam, że to "moje" ciasto na zdjeciu😄

    OdpowiedzUsuń