składniki:
4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g)
400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec
150 g szpinaku, u mnie mrożony
pół bułki kajzerki namoczonej w mleku
sól,pieprz
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Każdą pierś rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbity płat mięsa ułożyć na desce. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego ze szpinakiem i zwinąć w roladkę. Farsz może nieco wystawać z boków. Delikatnie okręcić sznurkiem aby roladka zachowała swój kształt ale nie ściskać za macno aby nie wycisnąć farszu. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-70 minut w zależności od wielkości roladek.
Na pewno skorzystam z tego przepisu! Wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńw sam raz na święta dzięki zapraszam na bloghttps://mojewyroby.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń