piątek, 18 września 2015

Szaszłyki z kurczakiem w marynacie jogurtowej

Zapraszam na pyszne szaszłyczki z dwóch składników. Mięsko zamarynowane w jogurcie jest niezwykle soczyste i fajnie komponuje się z cukinią.

składniki:

700 g piersi z kurczaka
7-8 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka przyprawy do mięs z grilla
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3-4 małe cukinie, u mnie żółta i zielona

Do miski przełożyć jogurt. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz słodką paprykę i przyprawę do mięs z grilla. Wszystko wymieszać. Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do przygotowanej marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Cukinie dokładnie umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry lub jak cukinia jest większa mogą być pół plastry lub ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki zamarynowanego kurczaka i plaster cukinii. Gotowe szaszłyki grillować ze wszystkich stron aż mięsko ładnie się przyrumieni.

Polecam też:
Kolorowe szaszłyczki
Szaszłyki z cytrynowym kurczakiem i ananasem




1 komentarz: