poniedziałek, 21 września 2015

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Puszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz.

składniki:

2 szklanki mąki pszennej typ 500 + do podsypania
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
3 łyżki oliwy lub oleju
czarne oliwki ok 15 szt
pomidorki koktajlowe ok 20 szt
oliwa lub olej arachidowy do skropienia

Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Następnie ciasto przełożyć na natłuszczony olejem papier do pieczenia i rozciągnąć palcami mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm, ręce posmarować olejem. Potem przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Po tym czasie na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni. Gotową focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym.

Focaccia podana na półmisku z kolekcji Sardynia Porcelana Bogucice




3 komentarze:

  1. I narobiłaś mi smaka o tej porze :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to jest do cholery "zaczyn"? Dlaczego nie jest opisany? I czy wy naprawdę myślicie, że wszystkie osoby, które trafiają na wasze blogi wiedzą o co chodzi i znają się na kuchni? Dlaczego to nie jest opisane w sposób profesjonalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. Wszystko jest dokładnie opisane:Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować.

      Usuń