składniki:
3 marchewki
1 duża cebula
500 g kalafiora
300 g zielonej fasolki szparagowej
5 dużych ziemniaków
2,5 l bulionu
2 listki laurowe
mały pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 12% lub 18 %
2 łyżki mąki pszennej
Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża marchew to w pół plastry. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie i zaklepać zupę. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupy gdy warzywa będą już miękkie, dodać posiekany koperek. Zupę jeszcze gotować kilka minut. Można też tylko zabielić śmietaną.
Taka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńA ile mąki i śmietany Pani daje na taką ilość zupki?
OdpowiedzUsuńo a gdzieś mi uciekło ze składników, zaraz dopiszę, daję ok 3-4 łyzki smietany i ze 2 łyżki mąki
Usuń