poniedziałek, 28 września 2015

Zupa jarzynowa z koperkiem

Zupa pełna kawałków warzyw- jedna z moich ulubionych. U mnie w domu nazywana była "śmieciówką". Koniecznie z dużą ilością koperku.

składniki:

3 marchewki
1 duża cebula
500 g kalafiora
300 g zielonej fasolki szparagowej
5 dużych ziemniaków
2,5 l bulionu
2 listki laurowe
mały pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany kwaśnej 12% lub 18 %
2 łyżki mąki pszennej

Marchewki obrać i pokroić w plastry lub jak bardzo duża marchew to w półplastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Kalafiora podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową można pokroić na mniejsze kawałki, ja lubię w zupie całe długie strączki. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki laurowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupy gdy warzywa będa już miękkie, dodać posiekany koperek. Zupę jeszcze gotować kilka minut.

3 komentarze:

  1. A ile mąki i śmietany Pani daje na taką ilość zupki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o a gdzieś mi uciekło ze składników, zaraz dopiszę, daję ok 3-4 łyzki smietany i ze 2 łyżki mąki

      Usuń