środa, 2 września 2015

Papryka faszerowana kurczakiem i mozzarellą

Smaczne zapiekane papryczki nadziane pysznościami. Wszystkie składniki wiążą rozpuszczone sery, dzięki temu farsz nie jest taki suchy i papryczki można zajadać same bez żadnego sosu.



składniki:


2-3 papryki, zależy od wielkości ja dokładnie zużyłam 2,5
300 g piersi z kurczaka
2 kulki mozzarelli
100 g żółtego sera
250 g pomidorów
sól prowansalska
olej do smażenia

Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą prowansalską i krótko obsmażyć na patelni - aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać , do smaku jeszcze lekko posolić solą prowansalską. Gotowy farsz odstawić. Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.




Warzywa psiankowate 2015

3 komentarze:

  1. Nie ma jak faszerowana papryka :)
    Pozdrawiam

    Zapraszam serdecznie na KONKURS http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/09/Konkurs-z-sosami-Folwark.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja faszerowanej papryki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń