składniki:
spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
120 g masła
masa borówkowo-jogurtowa
2 duże jogurty greckie po 400 g
250 g borówek
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny
na wierzch
250 g borówek
1 galaretka, u mnie truskawkowa
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować spód herbatnikowy. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu. Następnie zmielone herbatniki połączyć z rozpuszczonym masłem i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm równomiernie wylepić herbatnikową masą. Tortownicę wstawić do lodówki.
Przygotować masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę odstawić na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzać i rozpuścić dokładnie żelatynę (nie gotować), odstawić do wystudzenia. Borówki przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na mus, odstawić. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i miksować aż się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować aby składniki się połączyły. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać zmiksowane borówki. Z lodówki wyjąć tortownicę. Na schłodzony spód wykładać 5 łyżek masy jogurtowej z borówką a potem 4 łyżki masy jogurtowej aż do wyczerpania masy. Tortownicę wstawić do lodówki aby masa stężała.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy masa jogurtowo-borówkowa stężeje na wierzchu ułożyć borówki. Zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Serniczek przygotowałam w tortownicy ze szklanym dnem, którą otrzymałam od sklepu ranohome.pl. Zapraszam do zapoznania się z ofertą sklepu, znajdziecie tam też inne formy do pieczenia przydatne w każdej kuchni.
Wspaniały :-) częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę i życzę smacznego :)
UsuńA czy można zamiast borówek dać jagody mrożone? Jeśli tak to czy je rozmnażać?
OdpowiedzUsuńTak mogą być jagody zamiast borówek. Te dodane do masy lepiej rozmrozić żeby w masie nie zrobiły sie grudki bo zawiera ona żelatynę, natomiast na wierzch mogą być mrożone.
Usuń