piątek, 4 września 2015

Zupa pomidorowa ze świeżych pieczonych pomidorów

Znana i lubiana zupka pomidorowa. Do jej przygotowania użyłam pomidorków z własnego warzywniaczka-malinowych i lima. Zupa ze świeżych pomidorów jednak jest najlepsza.

składniki:

1 kg pomidorów, u mnie malinowe i lima
1,2 l bulionu drobiowego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do zup z lubczykiem  
3-4 łyżki śmietany 12%

Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i wykroić zielone zgrubienia po ogonku. Pokrojone pomidory ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z pomidorami ułożyć też nieobrane ząbki czosnku. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec ok 10-15 minut, aby skórka z pomidorów się zmarszczyła i lekko ściemniała dzięki temu będzie się łatwo się ściagała. Podpieczone pomidory i czosnek obrać i przełożyć do garnka. Do garnka wlać też sok z blaszki, który puściły pomidory podczas pieczenia. Pomidory w garnku zalać bulionem, dodać 1 łyżkę przyprawy i zagotować. Gotować ok 10 minut. Zestawić z ognia. Dodać śmietanę i wszystko zmiksować blenderem. Gotową zupkę podałam z makaronem. 




Pora na pomidora!

1 komentarz:

  1. Zupa z pieczonych pomidorów jest naprawdę doskonała :)
    Dziękuję tak aktywny udział w akcji pomidorowej i zachęcam również do dodania przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń