składniki:
7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu
1 cebula
ok 0,5 l gorącej wody
sól
słodka papryka
3 duże kiszone ogórki
2 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki pszennej
olej/smalec do smażenia
Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną tłuszczu i obsmażyć mięso z obu stron. Gdy mięsko zmieni kolor zalać je wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i gotować/dusić ok 30 minut aż mięsko zmięknie. Jeśli płyn bardzo odparuje dolać jeszcze wody. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięsko będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki. Mąkę i śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru. Wlać na patelnię i całość zagotować, do smaku doprawić solą. Sos gotować ok 2-3 minut. Do gotowego sosu włożyć kawałki mięsa aby się odgrzały. Sos z mięskiem podałam z ziemniaczkami i buraczkami z papryką i cebulą.
ciekawy przepis :) Super obiadek :)
OdpowiedzUsuń