czwartek, 17 września 2015

Schab duszony w sosie ogórkowym

Polecam ten prosty przepis na wykorzystanie schabu. Delikatne mięsko bardzo fajnie komponuje się kwaskowym sosikiem. Gotowy schabik można podać z kaszą, kluskami lub ziemniakami.

składniki:

7-8 niedużych i niezbyt grubych plastrów schabu
1 cebula
0,5 l wody
sól
słodka papryka
3 duże kiszone ogórki
2 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki mąki pszennej

Schab oprószyć odrobinką soli i słodką papryką. Następnie rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć mięso z obu stron. Gdy mięsko zmieni kolor zalać je wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i gotować/dusić ok 20-30 minut aż mięsko zmięknie. Jeśli płyn bardzo odparuje dolać jeszcze wody. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięsko będzie już miękkie przełożyć je na talerz. Do płynu na patelni dodać starte ogórki. Mąkę i śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru. Wlać na patelnię i całość zagotować, do smaku doprawić solą. Sos gotować ok 2-3 minut. Do gotowego sosu włożyć kawałki mięsa aby się odgrzały. Sosik z mięskiem podałam z ziemniaczkami i buraczkami.




1 komentarz: