składniki:
1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
ok 600-700 g śliwek+cukier do oprószenia
400 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki cukru waniliowego
Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i odstawić. Ugotowane i wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane knedle polać przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-waniliowym i od razu podawać.
to najlepsze ciasto na knedle, robię podobnie
OdpowiedzUsuń