piątek, 25 września 2015

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Sezon na papryczkę trwa więc trzeba z tego korzystać. Zapraszam na kolejną wersję papryczki faszerowanej. Tym razem farsz podobny do farszu z gołąbków czyli mięsko mielone i ryż.




składniki:


4-5 sztuk czerwonej papryki
1 duża cebula
600 g mięsa mielonego z łopatki
1 woreczek ryżu (100 g)
sól,pieprz
majeranek
ser żółty do posypania
woda do podlania


Ryż ugotować i wystudzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Serem żótym można posypać od razu jeśli wolimy bardziej przypieczony lub też pod koniec pieczenia. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut. Gotowe papryczki podałam z sosem pomidorowym. 

Sos pomidorowy: 
2 puszki pomidorów krojonych (można też użyć ok 700 ml passaty pomidorowej)
1 łyżka masła
sól, pieprz cukier odrobina oregano
1-2 łyżki śmietany lub śmietanki

Na patelni rozpuścić masło i wlać pomidory z puszki. Dusić chwilę aby kawałki pomidorków nieco się rozpadły. Do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Zestawić z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Można dodać śmietanę kwaśną lub słodką śmietankę w zależności jak kwaskowe są pomidory.

Polecam też:
Paprykę faszerowaną kurczakiem i mozzarellą



4 komentarze:

  1. Czy papryczki w naczyniu żaroodpornym maja być pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie przykrywam bo lubie jak na wierzchu ten serek się ładnie przyrumieni, ale można przykryć

      Usuń
  2. A ile te cudo ma kalorii ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie wiem, nie znam sie na przeliczaniu kalorii więc nie podaje aby nie wprowadzać w błąd

      Usuń