wtorek, 25 czerwca 2013

Kolorowe szaszłyczki


składniki:

1 podwójna duża pierś z kurczaka
2 papryki (czerwona i żółta)
1 średnia cukinia
3-4 średnie cebule
12 pieczarek

marynata do kurczaka:
7 łyżek soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
6 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis


Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić do marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru.
Zamiast kurczaka można dać  plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz