czwartek, 27 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe

Proste i szybkie ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego, idealne do herbatki. Do ciasta można użyć dowolnych ulubionych owoców ale nie dajemy ich za dużo aby za bardzo nie obciążyły ciasta.

składniki:

2 szklanki mąki
4 jajka

1 szklanka cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 mały jogurt naturalny (150 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
truskawki ok 300 g

Do miski wbić jajka,  dodać cukier oraz szczyptę soli.Wymieszać mikserem (nie trzeba długo ubijać).Potem dodawać porcjami resztę składników,dokładnie wymieszać aby uzyskać gładką konsystencję.Masę przelać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy.Na wierzchu ułożyć truskawki.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok 40 minut.Po wystudzeniu  posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz