Naleśniki chyba kochają wszyscy bo można je przygotować na wiele sposobów, na słodko i na słono. Dzisiaj przedstawiam Wam pyszne naleśniczki z farszem z ricotty.
składniki:
składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka
olej rzepakowy
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
3 szklanki mleka
olej rzepakowy
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
farsz:
500 g ricotty
1 mała biała cebulka
15 suszonych pomidorków
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól ziołowa do smaku
listki rukoli
500 g ricotty
1 mała biała cebulka
15 suszonych pomidorków
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól ziołowa do smaku
listki rukoli
Przygotować ciasto naleśnikowe- dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki,do ciasta dodać też z 1-2 łyżki oleju. Usmażyć naleśnki, jesli ciasto jest zbyt geste dolac jeszcze mleka. Ricottę wymieszać z drobno posiekaną cebulką oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą ziołową. Każdego naleśnika posmarować farszem i zwinąć w rulon. Dodatkowo przed zwinięciem można na farszu rozłożyć kilka listków rukoli jeśli ktoś lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz