poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Jajka po szkocku ze szpinakiem

Polecam urozmaiconą wersję jaj po szkocku z dodatkiem szpinaku. Dzięki temu jajeczka nabierają innego posmaku a do tego ciekawiej prezentują się w przekroju. Tak przygotowane jajka można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę/przekąskę. Do tak przygotowanych jajek polecam sos tatarski lub sos chrzanowy.

składniki:

650 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
8 małych jajek
mała bułka namoczona w mleku
250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
sól, pieprz
olej Rapso do smażenia

Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę, wystudzić. 7 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać wystudzony szpinak, surowe jajko, odciśniętą bułkę i dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Mięsną masę podzielić na mniej więcej 7 równych części. Następnie każdą część rozpłaszczyć, na środku ułożyć ugotowane jajo i dokładnie je oblepić. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju, ja smażę na patelni i wlewam więcej oleju ale można też smażyć na głębokim oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub na zimno.






1 komentarz: