środa, 5 kwietnia 2017

Jogurtowa babka z bakaliami

Na wielkanocnym stole królują babki więc polecam Wam pyszną babę na jogurcie z dodatkiem bakalii. Babki na jogurcie są bardzo smaczne i wilgotne dlatego bardzo je lubię a dodatek bakalii to jej kolejny plus. Bardzo mi zasmakowała i trafi do grona moich ulubionych.

składniki:

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mieszanki keksowej Helio
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie cały czas miksować i porcjami dodawać olej i jogurt. Gdy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować aby składniki się połączyły. Do mieszanki keksowej dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Bakalie dodać do masy i wymieszać łyżką. Foremkę do babki natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć masę, wierzch ładnie wyrównać łyżką. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 50 minut, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu babkę dowolnie udekorować. 

Szklanka do odmierzania produktów o pojemności 250 ml.

Polecam też inne babki:
Babkę marmurkową na białkach
Babkę piaskową
Babkę majonezową





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz