składniki:
2 duże ćwiartki z kurczaka
3 spore marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pęczek zieleniny (liść pora i selera, natka pietruszki)
2-3 listki laurowe
1 cebula
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
sól
ok 2,5 litra wody
4 łyżki żelatyny
oraz
3/4 puszki zielonego groszku Bonduelle
ewentualnie 3 ugotowane jajka
Do garnka przełożyć ćwiartki i zalać wodą. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Gdy mięsko się ugotuje wyjąć je z wywaru razem z marchewkami i wystudzić. Mięsko obrać z kości i rozdrobnić, marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. W naczynkach/miseczkach na galaretę ułożyć rozdrobnione mięsko, marchewkę i groszek. Można dodać też jajko ugotowane na twardo. Wywar przecedzić przez sito. Odmierzyć 1 litr wywaru, podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Pozostały wywar można wykorzystać na zupę. Wywarem z żelatyną zalać składniki w naczynkach. Wystudzić a potem wstawić do lodówki do stężenia. Galaretę przygotowałam w foremce Liliana, z podanych składników wyszła mi ta foremka oraz 3 małe galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz