Wiele składników już zapiekałam w cieście francuskim. Postanowiłam tym razem w cieście zapiec białą kiełbasę, która co roku gości na naszym wielkanocnym stole. W takim wydaniu biała kiełbasa bardzo dobrze smakuje jak również fajnie się prezentuje. Można ją podać na ciepło ale świetnie smakuje też na zimno. Poza tym to zawsze jakaś inna odmiana podania białej kiełbasy a nie tylko z żurkiem.
składniki:
6 małych białych surowych kiełbasek*
1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
2 duże cebule
tymianek
sól
olej do smażenia cebuli
1 jajko do posmarowania ciasta
sezam do posypania
Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku. Sparzone kiełbaski wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę. Obok kiełbaski ułożyć trochę podsmażonej cebuli. Ciasto złożyć na pół zamykając w środku kiełbaskę i dokładnie zlepić brzegi. Na wierzchu zrobić 3-4 nacięcia. Zawinięte w ciasto kiełbaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni. Ja swoje kiełbaski podałam z buraczkami i sosem chrzanowym.
*Moje kiełbaski były małe więc ciasta wystarczyło akurat na oblepienie 6 kiełbasek, jeśli kiełbaski będą duże to będzie potrzeba więcej ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz