środa, 26 kwietnia 2017

Kapuśniak na wędzonce

Uwielbiam zupy z aromatem wędzonki. Oprócz grochówki, fasolowej czy ziemniaczanej z aromatem wędzonki świetnie komponuje się też kapuśniak. Zupka jest bardzo smaczna, kwaskowa i sycąca.

składniki:

700 g wędzonych kości lub żeberek
3,5 l wody
1 marchewka
1 cebula
kawałek selera
3 liski laurowe
500 g odciśniętej kiszonej kapusty
600 g obranych ziemniaków
2 łyżki majeranku
sól do smaku

Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko będzie miękkie. Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać. Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa. Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać.


1 komentarz:

  1. Pewnie już nic nie zostało,a taką mam na niego ochotę:)

    OdpowiedzUsuń