Małe kawałki z piersi indyka w kremowym sosie z serka mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów to propozycja na szybki obiad. Zamiast indyka można użyć piersi z kurczaka. Gotowe mięsko można podać z ulubioną kaszą lub ryżem.
składniki:
500 g piersi z indyka
250 g serka mascarpone
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (słoiczek o pojemności 300 ml)
sól,pieprz
1 garść posiekanej natki pietruszki
ok 5 łyżek wody
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
Mięso pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso. Podsmażyć aby mięso zmieniło kolor, do smaku doprawić solą i pieprzem. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w paseczki. Gdy mięso zmieni kolor, dodać pokrojone pomidory i serek mascarpone. Smażyć wszystko razem aby serek się rozpuścił i smaki się wymieszały często mieszając. Jeśli sos wyjdzie za gęsty podlać wodą. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki wymieszać. Gotowe mięsko podałam z kaszą bulgur oraz ogórkami w keczupie.
Danie podane na talerzu z kolekcji Terma Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz