wtorek, 11 kwietnia 2017

Sernik kajmakowy bez pieczenia

Pyszny sernik z masą kajmakową bez pieczenia. Dzięki masie sernik jest wystarczająco słodki. Jeśli ktoś woli jeszcze bardziej słodszy może sobie oczywiście dosłodzić. Prosty i pyszny, idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole.

składniki:

masa
1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka
1 puszka masy kajmakowej Helio
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny

spód
200 g herbatników pełnoziarnistych
120 g masła

na wierzch
polewa czekoladowa
posiekane pistacje

Zmielony ser i masę kajmakowa przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Herbatniki zmielić na pył a następnie połączyć z roztopionym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Formę wstawić do lodówki.
Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na chwilę aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko pogrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć ok 1/3 zmielonego sera. Dodać masę kajmakową i dokładnie zmiksować. Następnie dodać resztę sera i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Na koniec dodać wystudzoną rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać do tortownicy z przygotowanym spodem. Wierzch ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Gotowy serniczek można dowolnie udekorować, ja polałam polewą czekoladową i posypałam posiekanymi pistacjami.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przestudzić i polać ciasto.





Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz