składniki:
1 udziec z indyka ze skórką bez kości (ok 1,2 kg)
100 g suszonej żurawiny Helio
2 łyżki majeranku
2 łyżki bułki tartej
sól,pieprz do smaku
Mięso z indyka zmielić razem ze skórą. Do zmielonego mięsa dodać suszoną żurawinę, bułkę tartą i przyprawy. Masę dokładnie wyrobić. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem. Mięsna masę przełożyć do keksówki dokładnie ubijając. Żurawinę na wierchu pieczeni wcisnąć do środka bo podczas pieczenia za bardzo się wysuszy, wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, piec ok 60 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu dobrze wystudzić i można kroić na kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz