piątek, 28 kwietnia 2017

Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku

Dzisiaj polecam soczyste mięsko zamarynowane wcześniej w jogurcie i pieczone w piekarniku. Do tego kuskus z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz grillowany bakłażan z fetą.

składniki:

1 średnia podwójna pierś z kurczaka
6 cienkich plastrów wędzonego boczku
250 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tymianku
odrobina soli

dodatki 
suszone pomidory w oleju
kuskus
grillowany bakłażan
feta do posypania

Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty. Każdy kawałek mięsa owinąć plastrem boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut.

Danie podane na talerzu z kolekcji Etna Porcelana Bogucice


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz