składniki:
250 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g czekolady (dałam 100 g deserowej i 50 g gorzkiej)
150 g śmietanki 30 %
bakalie Helio do dekoracji: płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki do schłodzenia, na ok 40 minut, aby zesztywniało dzięki temu nie będzie lepić się do rąk i wygodniej będzie nim wylepić foremki. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie się rozpuści. Masę przestudzić i napełnić kruche spody. Udekorować bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz