piątek, 8 stycznia 2021

Indyk duszony z porem i marchewką

Mam spore ilości pora a niestety za bardzo nie mam go gdzie przechwywać więc skutecznie zmniejszam jego ilości wrzucając do gara. Była surówka z porem, zupa i powstało coś nowego. Po prostu indyk duszony z porem. Bardzo proste, szybkie i pyszne danie.


składniki:

800 g piersi z indyka
400 g pora, biała i jasnozielona część
1 marchewka
olej do smażenia
masło do smażenia
ok 650 ml wody
200 ml śmietanki 30 % lub 18%
1-2 łyżki mąki ryżowej do zagęszczenia
sól, pieprz

Pora pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego pora aby niec zmiękł. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pierś indyka pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju i podsmazyć indyka. Gdy mięso zmieni kolor dorzucić podsmażonego pora oraz startą marchewkę. Całość zalać wodą, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietankę i zagęścić mąką ryżową. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowego indyka podałam z ryżem i buraczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz