Surówka ze słoika to prosty i pyszny dodatek do obiadu. Nazywna również surówką miesieczną ponieważ można przechowywać ją w lodówce do miesiąca, nie trzeba jej pasteryzować. Im dłużej stoi tym lepsza w smaku. Nie wiem czy wytrzyma dłużej bo u mnie schodzi bardzo szybko więc nawet nie zdołałam sprawdzić co się z nią dzieje po miesiącu. Doskonale się sprawdza gdy brakuje czasu na przygotowanie surówki, wtedy szybko sięgam do lodówki i dodatek do obiadu jest gotowy. Podejrzewam, że jakby ją zapasteryzować to byłaby na dłużej ale nie próbowałam, poza tym pasteryzowana inaczej smakuje. Takich różności pasteryzowanych robię bardzo dużo, wszystkie przepisy dostępne są w galerii "Przetwory".
składniki:
2 kg białej kapusty
2 czerwone papryki
4-5 marchewek
2 cebule
zalewa:
3/4 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10 %
1, 5 łyżki soli
Kapustę dobno pokroić lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki a cebulę w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Wymieszać, odstawić na 2-3 godziny aby całość wystygła i warzywa puściły soki. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Potem przełożyć do słoików, ułożyć ściśle. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. Można zajadać od razu ale lepiej smakuje jak się przegryzie. Najlepsza jak dla mnie jest po kilku dniach jak warzywa przegryzą się z zalewą.
nie trzeba tego pasteryzować ? ile czasu taka surówka postoi w lodówce ?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam. Bez pasteryzowania, do miesiąca w lodówce.
UsuńMożna cukier zamienic na miód?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam ale pewnie tak ale zalewę trzeba zagotować więc miód i tak straci swoje właściwości. Chyba że chodzi tylko po prostu o zamiennik cukru.
UsuńCzy da sie w jakis sposob zawekoaac tak aby staly w piwnicy jak np ogorki i inne przetwory?
OdpowiedzUsuńMyślę że może by się dało ale nie próbowałam pasteryzowac tej wersji, poza tym pasteryzowana też inaczej smakuje. W galerii "Przetwory" mam całe mnóstwo pasteryzowanych różności na zimę.
UsuńZdrowe to nie jest. Ogromna ilość cukru, ocet. Lepiej taką kapustę zjeść na surowo bez niczego albo zrobić surówkę z odrobiną soli, marchewką, szczypiorkiem, koperkiem i oliwą. Po co to trzymać w słoiku, skoro kapusta jest przez cały rok dostępna.
OdpowiedzUsuńKażdy lubi co innego i może sobie robić to co lubi. Na tą ilość warzyw to tego cukru i octu nie wychodzi tak wiele , poza tym to nie jest typowa surówka świeża tylko marynowana która długo postoi a żeby postała musi mieć konserwanty w postaci cukru i octu bo inaczej sie zepsuje. Robie surówki na świeżo i robie do słoika zarówno tą jak i pasteryzowane. Kapusta dostępna cały rok ale ja mam własną i nadwyżki zamykam do słoika bo cały rok kapusta mi nie rośnie tylko jest sezonowo.
Usuń