poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zupa serowa z porem i pulpetami

Polecam zupę serową z porem i pulpetami, jest bardzo smaczna i pożywna. Na blogu jest już jeden przepis na zupę serową z serkami topionymi,  ta jest bez serków topionych za to z wyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami.

składniki:

1,5 l bulionu
1 duża cebula
400 g pora (biała i jasnozielona część)
400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
200 g sera cheddar
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30 %
sól,pieprz
pęczek szczypiorku

Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plastry lub jak duży w pół plastry. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty ser. Wymieszać i dalej gotować aż składniki będą miękkie a ser się rozpuści, od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupa będzie gotowa garnek zestawić z ognia. Dodać śmietankę oraz szczypiorek i całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli potrzeba. Zupę można podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz