sobota, 24 czerwca 2017

Pulpety w sosie szczawiowym

Pulpeciki znowu u nas zagościły. Tym razem w kwaśnym sosie szczawiowym. Do sosu można dodać więcej lub nieco mniej szczawiu niż podałam wszystko zależy od tego jak kwaśny sos lubimy. Moja wersja jest taka pośrednia.

składniki:

500 g mielonej łopatki
2 garście szczawiu
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki śmietanki 30%
2 listki laurowe
pół bułki kajzerki namoczonej w mleku
sól,pieprz
2 łyżki mąki pszennej

Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić. Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować. Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw. Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz