poniedziałek, 26 czerwca 2017

Zupa z kalarepy

W moim warzywniaku sezon na kalarepę. To bardzo fajne i smaczne warzywo, które obowiązkowo sadzę co roku. Taką młodziutką lubię po prostu samą schrupać a dzisiaj polecam pyszną zupkę z kalarepką w roli głównej, w której wykorzystałam także jej listki.

składniki:

2 kalarepy z liśćmi (ok 500 g po obraniu)
2 marchewki (200 g)
3 ziemniaki (300 g)
1 cebula
1 mały pęczek koperku
1,2 l bulionu
1 łyżka masła
sól do smaku
50 ml śmietanki 30 %

Kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Liście kalarepy odłożyć. Marchewkę, ziemniaki i cebulę również obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pozostałe pokrojone warzywa. Chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły. Garnek zestawić z ognia, zupę zabielić śmietanką i można podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz