sobota, 7 stycznia 2017

Rolada schabowa z mięsem mielonym i suszonymi śliwkami

Polecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki. Mięso jest przepyszne i wspaniale prezentuje się w przekroju.

składniki:

1,6 kg schabu środkowego
ok 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
2 łyżki kaszy manny
sól,pieprz
majeranek
słodka papryka
100 g suszonych śliwek kalifornijskich
1/2 szklanki wody
odrobina oleju

Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg. Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił. Jeśli zaraz po upieczeniu podajemy na ciepło odstawić na ok 20 minut przed pokrojeniem.


4 komentarze:

  1. Coś podobnego moja teściowa robi na święta i jest super   Twoja rolada wygląda również bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :-)
    Ile wody trzeba wlać przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń