składniki:
36 herbatników
36 herbatników
600 g tłustego twarogu zmielonego
125 g masła
ok 1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
125 g masła
ok 1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka cukru waniliowego
galaretka, u mnie truskawkowa
galaretka, u mnie truskawkowa
do dekoracji
polewa czekoladowa
płatki migdałowe Helio
wiórki koksowe Helio
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6). Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto.
polewa czekoladowa
płatki migdałowe Helio
wiórki koksowe Helio
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6). Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.
Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc twarog z wiaderka do sernika
OdpowiedzUsuńMyślę że można tylko musi być dobrej jakości, gęsty np. Wieluń bo wiekszość tych serów z wiaderka jest rzadka a tu ser musi być zwarty bo inaczej wszystko się rozpłynie i chatka nie zachowa kształtu.
UsuńRobie chatke od bardzo dawna.zawsze szybko znika.ale sera z wiaderka nie polecam.
UsuńWitam,te pyszności robiłam jakieś 40lat temu.Twar9g na być z kostki.Mniamuśne.Dziecibsie zajadały, szybko i...po 🏠
UsuńJak jest z tym ukladaniem? ��
OdpowiedzUsuńWszystko dokładnie jest opisane. Układamy 18 herbatników w prostokąt (6 herbatników na 3). Smarujemy masą z kakao. Dajemy drugą warstwę herbatników i smakujemy jasną masą. Na śodek paski galaretki. Później te dłuższe boki za pomocą folii unosimy do góry aby złożyły się w trójkąt. Dociskamy i poprawiamy aby się dobrze całość skleiła i do lodówki do stężenia.
UsuńJa dodaje jeszcze do masy serowej trochę aromatu arakowego ;) tylko wtedy robię bez galaretki ;)
OdpowiedzUsuńStary ,sprawdzony przepis tylko herbatniki Petit Beurre jakieś inne.Tydzień temu robiłam chatkę i niestety ciastka tak rozmiękły,że mimo "przebywania" w lodówce nie dało się ukroić plasterka.Nadmienię,że ser miałam z kostki ,nie z wiaderka.Powrót do przeszłości niestety mi nie wyszedł hihi.
OdpowiedzUsuń