niedziela, 1 stycznia 2017

Chatka Baby Jagi

Ta pyszna chatka jest znana także pod nazwą Chatka Puchatka choć spotkałam także nazwę Budka. Przyznam szczerze, że nie miałam jeszcze okazji spróbować tego ciasta dlatego też postanowiłam je zrobić. Ciasto jest proste i nie wymaga pieczenia. Składa się z masy serowej oraz herbatników. 

składniki:

36 herbatników
600 g tłustego twarogu zmielonego
125 g masła
ok 1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka cukru waniliowego
galaretka, u mnie truskawkowa


do dekoracji
polewa czekoladowa
płatki migdałowe Helio
wiórki koksowe Helio

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i przelać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować. Na foli aluminiowej ułożyć prostokąt z 18 herbatników (3x6). Na herbatnikach rozsmarować masę z kakao. Przykryć drugą warstwą herbatników i rozsmarować masę z cukrem waniliowym. Stężałą galaretkę pokroić w paski i ułożyć na środku. Boczne herbatniki z pomocą foli złożyć do środka tworząc trójkąt czyli kształt chatki. Delikatnie docisnąć aby wszystko ładnie się skleiło, zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Potem polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki wody i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru pudru i wymieszać aby się rozpuścił. Następnie dodać 100 g zimnego pokrojonego masła, rozpuścić ale nie gotować. Zestawić z ognia i dodać 3 łyżki kakao. Energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Lekko przestudzić i polać ciasto.


1 komentarz: