czwartek, 12 stycznia 2017

Wytrawne rurki z ciasta francuskiego

Robiłam już rurki z ciasta francuskiego na słodko wiec teraz wersja wytrawna. Rurki nadziałam masą twarogową w dwóch smakach-jedna z łososiem wędzonym a druga z chrzanem.

składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego po 300 g
sezam
czarnuszka
1 jajko
700 g zmielonego twarogu (takiego jak na sernik)
100 g wędzonego łososia
1 łyżka posiekanego koperku
sól,pieprz
1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
ewentualnie jogurt naturalny gdyby twaróg był za suchy


Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki aby się nieco ogrzało, dzięki temu będzie lepiej nawijało się na rurki. Następnie ciasto rozwinąć i pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości ok 1,5 cm. Foremki do rurek owinąć paskami ciasta zaczynając od cieńszego końca tak aby ciasto zachodziło na siebie. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu i czarnuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż rurki ładnie się przyrumienią, na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe rurki ściągnąć z foremek i odłożyć do wystudzenia. Przygotować nadzienie. Do miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać trochę jogurtu jeśli potrzeba aby twaróg nabrał bardziej kremowej konsystencji. Masę twarogową podzielić na dwie nierówne części. Do większej części (ok 2/3 masy) dodać koperek, drobno pokrojonego łososia oraz sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać. Do drugiej mniejszej części (ok 1/3 masy) dodać chrzan oraz sól i pieprz i również dokładnie wymieszać. Gotowymi masami nadziać rurki. Masę chrzanową nakładałam za pomocą szprycy ponieważ była gładka natomiast masę z łososiem nakładałam maleńką łyżeczką. Z podanych składników wyszło mi ok 30 rurek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz