wtorek, 24 stycznia 2017

Sernik cytrynowy na zimno

Pyszny sernik na zimno w wersji cytrynowej. Nie za słodki, lekko orzeźwiający. Nie miałam żadnych owoców więc pod galaretkę dałam ciastka delicje.

składniki:

1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka
50 g masła
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
6 łyżek cukru*
1 średnia cytryna**
1 galaretka cytrynowa
ciastka delicje
biszkopty do wyłożenia formy

Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać, nie gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć masło, dodać cukier oraz 3 łyżki zmielonego sera. Dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać resztę zmielonego sera oraz otartą skórkę i sok z przygotowanej wcześniej cytryny. Zmiksować dokładnie aby składniki się połączyły. Na koniec dodać wystudzoną ale płynną żelatynę. Jeszcze raz dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i przełożyć serową masę. Wierzch ładnie wyrównać. Tortownicę wstawić do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała.

* Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik.
**  Zamiast cytryny można dać limonkę.


1 komentarz: