Uwielbiam surówki z białej kapusty. W surówkach białą kapustę można łączyć z wieloma składnikami jednak bardzo smaczną surówkę można zrobić z samej kapusty. Na przykład taką z dodatkiem czarnuszki. Te maleńkie ziarenka maja w sobie wiele aromatu i nadają kapuście fajny posmak.
składniki:
1 mała główka białej kapusty
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
świeżo zmielony kolorowy pieprz
czarnuszka
Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, do smaku dodać świeżo zmielony pieprz kolorowy. Dodać do poszatkowanej kapusty i dokładnie wymieszać. Następnie dodać czarnuszkę, ilość wedle uznania, ja dałam ok 1/2 łyżeczki a potem jeszcze posypałam surówkę na wierzchu. Jeszcze raz wymieszać i odstawić na minimum 30 minut. Czarnuszka choć drobniutka to ma dosyć specyficzny smak więc jeśli za nim nie przepadacie można do surówki dodać ziarna czarnego sezamu.
Polecam też:
Surówkę z białej kapusty z koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz