sobota, 21 stycznia 2017

Sałatka z gruszką i granatem na rukoli

Prosta owocowa sałatka na rukoli. Słodka gruszka, kwaskowy granat, ostra rukola a całość dopełnia camembert który doskonale komponuje się ze wszystkimi smakami.

składniki:

2 garście rukoli
1 duża soczysta gruszka
1 serek camembert
pestki granatu
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu

Składniki na dwie porcje. Na talerzach rozłożyć rukolę. Gruszkę obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazdo nasienne. Każda ćwiartkę gruszki pokroić na trzy części. Pokrojoną gruszkę ułożyć na rukoli. Serek camembert pokroić w małe trójkąciki i ułożyć między kawałkami gruszki. Całość posypać pestkami granatu. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny, ja mieszam w małym słoiczku. Sosem polać sałatkę i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz