wtorek, 31 stycznia 2017

Sałatka z pęczakiem na słodko

Kasza pęczak zawitała w mojej kuchni jakiś czas temu. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonała jako dodatek do mięs w sosie jak również zup. Tym razem pęczak przygotowałam w słodkiej odsłonie w postaci sałatki z dodatkiem bakalii oraz pomarańczy. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca, doskonała na śniadanko jak i na deser. Do przygotowania sałatki użyłam pęczaku kujawskiego Kuchnialidla.pl który możecie zakupić we wszystkich sklepach Lidl.

składniki:

1 szklanka pęczaku
2 duże pomarańcze

2 garście rodzynek
2 garście suszonej żurawiny
1-2 łyżki miodu

Do miseczki przełożyć rodzynki i żurawinę. Jedną pomarańczę przekroić na pół. Do bakalii wycisnąć sok z jednej połówki pomarańczy, drugą połówkę odłożyć. Zalane sokiem bakalie odstawić. Pęczak ugotować we wodzie z dodatkiem odrobiny soli i oleju rzepakowego, ja daje 2,5 szklanki wody na 1 szklankę suchego pęczaku. Ugotowany pęczak przestudzić. Do ugotowanego pęczaku dodać zawartość wcześniej przygotowanej miseczki. Drugą pomarańczę obrać i podzielić na małe kawałki i również dodać do pęczaku. Dodać także sok wyciśnięty z drugiej połówki pomarańczy oraz miód do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i można podawać. Do sałatki oprócz pomarańczy można dodać też inne owoce np. jabłko lub banana.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz