Kolejny przepis z wykorzystaniem maślanki, której powstaje sporo po zrobieniu masełka. Tym razem zrobiłam drożdżowe racuchy. Dla urozmaicenia smaku dodałam rozgniecione banany.
składniki:
2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
3 szklanki mąki
3 banany
2 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
1 jajko
olej do smażenia
Drożdże pokruszyć i przełożyć do miseczki, posypać cukrem i na chwile odstawić aby się rozpuściły. Następnie dodać kilka łyżek maślanki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut aby drożdże ruszyły. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do dużej miski wsypać mąkę. Dodać jajko, wyrośnięte drożdże oraz pozostałą maślankę. Składniki dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozgniecione banany i jeszcze raz wymieszać. Gotowe ciasto dostawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już urośnie rozgrzać patelnię z odrobina oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta i formować placki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyc na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Lubię tego typu placuszki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, smakowały wspaniale
OdpowiedzUsuń