Zupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Często robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem. Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami, ogórkowy krem a także zupę z ogórków małosolnych. Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku.
składniki:
700 g wędzonych żeberek lub kości
1 marchewka
1 cebula
3 listki laurowe
pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki)
3 l wody
1 słoik przecieru ogórkowego lub 4-5 kiszonych ogórków
1 kg obranych ziemniaków
4 łyżki śmietany 12% lub 18%
sól do smaku
Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować wywar na zupę. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy mięsko na kostkach będzie już miękkie wyjąć kości. Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier ogórkowy (lub kiszone ogórki starte na grubych oczkach) oraz mięsko obrane z kości. Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać i można podawać.
Zupa podana na talerzu z kolekcji Estetyka Gold Porcelana Bogucice
Uwielbiam zupy :) Jesteśmy tym co jemy :) Za tym mottem gotuję na uzdatnionej, filtrowanej wodzie, ja mam filtr redox fitaqua, który daje wodę która jest smaczna a przede wszystkim pomaga zwiększyć dobry stan naszego organizmu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis👍
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam zupkę z tego przepisu. Wyszło pysznie 😄
OdpowiedzUsuń