czwartek, 9 lutego 2017

Ziemniaki pieczone w całości

Do obiadu często podajemy ziemniaki. Podajemy je gotowane w całości lub w postaci puree, pieczone czy smażone. Dzisiaj polecam ziemniaczki pieczone w całości. Trzeba je tylko ponacinać, dzięki temu potem fajnie prezentują się na talerzu. Najlepiej wybrać ziemniaki mniej więcej tej samej wielkości dzięki temu wszystkie równomiernie się upieką. Można je doprawić ulubionymi przyprawami. Najbardziej lubię właśnie z tymiankiem i słodką papryką.

składniki:

średnie ziemniaki
sól
słodka papryka
tymianek
olej
wiórki masła

Ziemniaki można upiec w skórce lub obrane. Jeśli mają ładną skórkę wystarczy je dobrze wyszorować i umyć. Natomiast gdy skórka nie jest zbyt ładna ziemniaki najlepiej obrać. Następnie ziemniaki ponacinać w cienkie plastry nie przecinając do końca. Nacięte ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze natłuścić olejem. Można wykorzystać do tego też olej z suszonych pomidorów. Następnie ziemniaki oprószyć niewielką ilością soli, słodką papryką oraz tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-25 minut. Następnie na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła. I piec dalej kolejne 20 minut, funkcja termoobieg.  Po ok 40-45 minutach pieczenia sprawdzam ziemniaki wykałaczką czy są miękkie, czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków. Dodatek masełka można pominąć ale z jego dodatkiem ziemniaczki są po prostu pyszniejsze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz