składniki:
średnie ziemniaki
sól
słodka papryka
tymianek
olej
wiórki masła
Ziemniaki można upiec w skórce lub obrane. Jeśli mają ładną skórkę wystarczy je dobrze wyszorować i umyć. Natomiast gdy skórka nie jest zbyt ładna ziemniaki najlepiej obrać. Następnie ziemniaki ponacinać w cienkie plastry nie przecinając do końca. Nacięte ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze natłuścić olejem. Można wykorzystać do tego też olej z suszonych pomidorów. Następnie ziemniaki oprószyć niewielką ilością soli, słodką papryką oraz tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-25 minut. Następnie na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła. I piec dalej kolejne 20 minut, funkcja termoobieg. Po ok 40-45 minutach pieczenia sprawdzam ziemniaki wykałaczką czy są miękkie, czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków. Dodatek masełka można pominąć ale z jego dodatkiem ziemniaczki są po prostu pyszniejsze.
sól
słodka papryka
tymianek
olej
wiórki masła
Ziemniaki można upiec w skórce lub obrane. Jeśli mają ładną skórkę wystarczy je dobrze wyszorować i umyć. Natomiast gdy skórka nie jest zbyt ładna ziemniaki najlepiej obrać. Następnie ziemniaki ponacinać w cienkie plastry nie przecinając do końca. Nacięte ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze natłuścić olejem. Można wykorzystać do tego też olej z suszonych pomidorów. Następnie ziemniaki oprószyć niewielką ilością soli, słodką papryką oraz tymiankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-25 minut. Następnie na każdym ziemniaku ułożyć wiórki masła. I piec dalej kolejne 20 minut, funkcja termoobieg. Po ok 40-45 minutach pieczenia sprawdzam ziemniaki wykałaczką czy są miękkie, czas pieczenia może być różny w zależności od ziemniaków. Dodatek masełka można pominąć ale z jego dodatkiem ziemniaczki są po prostu pyszniejsze.
Ziemniaki to jest coś co kocham najbardziej a w takiej postaci to mogłabym jeść na okrągło pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń